Melkgeitenhouderij

De geiten

De kleine lammetjes worden gehuisvest in de lammeren-stal. Hier krijgen ze melk, en leren ze geleidelijk hooi en brok eten. Als ze 2 maanden oud zijn, worden ze van melk op water overgeschakeld. Vervolgens verhuizen ze naar de opfokstal voor jonge geitjes.
Als de geitjes ongeveer 1 jaar oud zijn, zullen ze voor het eerst aflammeren (na een drachtperiode van ongeveer 5 maanden). Ze verhuizen dan naar de melkgeitenstal.

De melkgeitenstal

De melkgeitenstal heeft 4 potten waar de geiten op stro gehuisvest zijn en er is in totaal plaats is voor 950 melkgeiten. De potten zijn 75 cm diep, en hebben een opstapje zodat de dieren gemakkelijk op de voergang kunnen eten. De potten kunnen machinaal uitgemest worden. In de stal is een aangenaam klimaat, vanwege de grote hoogte van de stal, de open nok en open zijwanden met windschermen.
In de stal bevindt zich een 2x 50 stands Rapid Exit melkstal. Dit is een melkstal waar de geiten zij-aan-zij in de melkstal staan. Door het openen van een scherm kunnen de geiten wanneer zij gemolken zijn, allen de melkstal tegelijk verlaten (Rapid Exit = Snelle Uitgang). De geiten hebben een gemiddelde jaar produktie (365 dagen) van ongeveer 1100 liter.

De melk

Op boerderij “Heidebloem” worden de melkgeiten gehouden voor de produktie van melk. De melk wordt opgeslagen in een koeltank en bewaard op een temperatuur tussen +1 en +4°C. De melk wordt tweemaal per week opgehaald door Bettinehoeve uit Etten-Leur, waar het wordt verwerkt tot diverse soorten geitenkaas.
Geitenmelk heeft een heilzame werking. Het helpt o.a. mensen met migraine, eczeem, huid-, maag- en darmklachten. Verder kan het een oplossing zijn bij koemelk allergie, en is het makkelijker verteerbaar dan koemelk.

Kwaliteit

Melkgeitenhouderij “Heidebloem” is gecertificeerd voor kwaliteitssysteem "Kwaligeit", wat een bekend kwaliteitssysteem is in de geitenzuivel.

Gezondheid

Een goede gezondheid is natuurlijk uiterst belangrijk. Vandaar dat wij deelnemen aan diergezondheidsprogramma’s van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Melkgeitenhouderij Heidebloem heeft gezondheidscertificeringen voor zowel scrapie als CAE en CL.
Onze geiten worden regelmatig door de Gezondheisdienst voor Dieren onderzocht op de aanwezigheid van Q-koorts bacteriën en er zijn tot nu toe geen Q-koorts bacteriën aangetroffen.

>Volgende pagina: Historie

Printversie